Je wilt je aanmelden voor een rijopleiding. Maar wat komt daar allemaal bij kijken? 👀

Lees het hieronder

Autorijles

En dan mag je zelf achter het stuur! Stap voor stap gaan we werken naar het uiteindelijke doel: een veilige, vlotte en zelfstandige automobilist. Voor de Ă©Ă©n lijkt het net of het hem/haar komt aanwaaien, voor de ander echt wel even zweten. Daarom worden de rijlessen aangepast aan jouw vorderingen en de manier van leren die het beste bij jou past. De Ă©Ă©n is bijvoorbeeld een uitgesproken ‘doener’, de ander is juist meer een ‘denker’. De Ă©Ă©n vindt het handig om voorbereid te zijn op een volgende les en de ander heeft er meer aan eerst eens dingen uit te proberen.

Tijdens de lessen maak ik gebruik van persoonlijke leskaarten. Hierop wordt per les aangegeven wat je gedaan hebt, hoe je voortgang is, waar extra aandacht voor nodig is, wat de volgende les gaat worden enz. Dit alles wordt met jou open besproken.

Verder maak ik gebruik van situatieschetsen, voorbeelden, tekeningen en het boek “praktijk leren”. Werken met dit praktijkboek heeft voor veel leerlingen voordelen. Je kunt je bijvoorbeeld thuis al voorbereiden op de volgende les. Hierdoor hoef ik in de auto minder uit te leggen en kun jij meer tijd gebruiken voor het “echte werk”, de weg op!

De autorijlessen zijn opgebouwd uit 5 modules:

  • Techniek, bediening en controle van het voertuig
  • De basis van verkeersdeelname (o.a. kijktechniek, kruispunten, rotondes en snelweg)
  • Bijzondere verrichtingen (zoals parkeren, omkeren e.d.)
  • Veilige verkeersdeelname in complexe situaties.
  • Examentraining

Tussentijdse Toets

 

Je kunt er voor kiezen, om een tussentijdse toets te doen. Dit is een soort proefexamen, die wordt afgenomen door een examinator van het CBR. Het meest geschikte moment is ongeveer als jij op 2/3 deel van je rijopleiding bent. Je kunt het een beetje vergelijken met een echt examen, maar je kunt er niet voor zakken. Zo kun je al een beetje kijken hoe het er aan toe gaat. Het is dus niet een vervanging van het examen!

Wat zijn de (grootste ) voordelen?

  1. Je doet ervaring op: je test jezelf hoe je je voelt als er een examinator naast je zit en je ervaart hoe het er aan toegaat bij een examen. Dit levert vaak een stuk minder stress op tijdens het praktijkexamen
  2. Je krijgt achteraf feedback van de examinator: oftewel je hoort welke dingen er goed gaan en welke dingen nog verbeterd moeten worden. Hierdoor kunnen wij gericht werken naar het examen.
  3. Je kunt vrijstelling krijgen van de bijzondere verrichtingen (bijv. een parkeeropdracht of een omkeeropdracht). Deze hoef je dan niet meer te doen op je eerste examen.

Rijexamen

En dan komt het moment om het rijexamen aan te vragen! Wanneer doen we dat?

Afhankelijk van jouw vorderingen en de wachttijd bij het CBR. Het bepalen van dit moment doen we in overleg. Het is daarbij niet de vraag hoe snel je examen kunt doen, maar het belangrijkste is, dat wij allebei er vertrouwen in hebben dat jij veilig en zelfstandig de weg op kunt.

Een examen is vaak een spannend iets. Maar met een goede voorbereiding haal je wel een stuk spanning weg.

Een examinator beoordeelt of jij zelfstandig, vlot en veilig deel kunt nemen aan het verkeer. Moet dat foutloos? Nee, dat hoeft zeker niet en dat lukt ook niet. Foutjes of onhandigheden zullen er waarschijnlijk echt wel komen. Het is vooral belangrijk dat je ze dan weer op kunt lossen.

Wil je graag weten hoe een praktijk-examen gaat? Bekijk dan het filmpje hiernaast.

Faalangst

Ben jij ook extreem zenuwachtig of heb je misschien last van faalangst? Als je dit bekend voorkomt, dan is het belangrijk dat we dit samen bespreken. Soms zijn er namelijk leerlingen die in de rijles prima presteren, maar zodra ze op tussentijdse toets of rijexamen gaan, slaat ineens de spanning zo toe, dat ze ineens veel minder presteren. Met de juiste begeleiding en aanpak is het prima realiseerbaar om een stuk spanning weg te nemen. Hiervoor heb ik een cursus gevolgd en inmiddels ook veel kennis en ervaring in opgedaan tijdens het lesgeven.

Ook is het mogelijk om bij het CBR een faalangstexamen aan te vragen.

Je krijgt dan een examinator die is getraind om mensen met faalangst te begeleiden. Hij/zij heeft meer tijd om je op je gemak te stellen. En tijdens de rit kun je om een time-out vragen.

Het CBR legt het op hun website ook allemaal nog een keer uit.

ADHD en/of Autisme?

 

Heb jij een vorm van Autisme en/of ADHD? Ook dan kun je bij mij prima terecht. Mensen met Autisme, ADHD of verwante problemen kunnen over het algemeen prima auto leren rijden. Echter, door een andere manier van informatieverwerking en/of mogelijke concentratieproblemen gaat het aanleren wat minder vanzelfsprekend.

Door bijscholing te volgen heb ik me hierin verder verdiept en ook heb ik inmiddels veel ervaring opgedaan met verschillende leerlingen die een vorm van ADHD en/of Autisme hebben. Met de juiste aanpak op maat en een geduldige begeleiding tijdens de rijles lukt het gelukkig bijna altijd om toe te werken naar een bestuurder die zelfstandig het verkeer in kan.

2toDrive

Met 2toDrive kun je vervroegd je rijbewijs halen en onder begeleiding van een coach rijervaring opdoen.

Ben jij 16 Âœ jaar oud, en wil je graag starten met autorijlessen? Door 2todrive kan je dan al beginnen met rijlessen. Vanaf 17 jaar mag je het rijexamen afleggen. Geslaagd? Dan mag je onder begeleiding van een geregistreerde “coach”, tot je 18e samen de weg op. Vanaf 18 jaar mag je direct zelfstandig de weg op.

2toDrive bestaat sinds 2011 en is ingevoerd om de verkeersveiligheid te vergroten. Beginnende bestuurders zijn door minder rijervaring vaker betrokken bij ongelukken dan ervaren bestuurders. 2toDrive zorgt ervoor dat jij onder relatief veilige omstandigheden rijervaring kunt opdoen. Zo word jij als bestuurder zelfverzekerder en heb je minder kans op brokken in het verkeer.

(Bijkomend voordeel: je krijgt automatisch ook je bromfietsrijbewijs).

Je kunt maximaal 5 coaches aanmelden. Een coach moet wel voldoen aan een aantal voorwaarden. Enkele hiervan zijn:

  • Een coach moet minimaal 5 jaar in bezit zijn van rijbewijs B.
  • Een coach moet minimaal een leeftijd van 27 jaar hebben.
  • Een coach mag niet onder invloed zijn van drugs, alcohol of medicijnen tijden het begeleiden.

Voor alle verdere informatie over 2todrive kun je kijken op de website: www.2todrive.nl